vineri, 14 septembrie 2012

Lacul vulturilor


A trecut vara, chiar și toamna este spre sfârșite, iar muntele și-a recăpătat liniștea bine meritată, după cemașinile de teren și mult zgomotoasele ATV-uri au intrat la odihnă.
Ce vremuri frumoase erau cu douăzeci de ani în urmă,când în munte urca doar câte un grup de trei-patru tineri!Liniștițiîntindeau un cort la adăpost de vântîncălzeau la un foc o conservă și o bucată de șuncă, ascultau liniștiți o poveste, gustând îacelași timp unasfințit de soare. După o noapte de odihnă, bine meritată, plecau dimineața fie spre casă, fie spre alt masiv.
Astăzi, sub acest cuvânt concentrând ultimii doi-trei ani, acest colț de rai numit Lacul Vulturilor parcă a pierdut tot ce era frumos, a pierdut câte ceva din tainele lui. Mă întreb uneori ce denumire ar fi dat Vlahuță acestui loc dacă, din întâmplare, ar trece pe aici într-o zi de varăcândpe malul lacului se înghesuie cinci-șase mașini de teren, iar pe creasta muntelui se desfășoarăun concurs de ATV-uri. Cred că și-ar lua rucsacul, ar întoarce spatele maneliștilorplecând pe alte meleaguri… uitând că România-i pitorească.
Stau și mă întreb, cine poartă vina acestui fenomen de turism, și-mi amintesc cum cu trei ani în urmă un post de televiziune comercială a transmis de 5 ori pe parcusul unei zile un mic reportaj din zonă și care insista, în prostie, pe cât de lejer se ajunge în zonă, folosind ATV-ul,schimbând șcâteva cuvinte cu doi copii cu rucsacele în spate, de mână cu tatăl lor, care spuneau că-s obosiți de drum, dând parcă de înțeles că acel tată poartă vina, că nu are suficiențibani pentru achiziția acestui bondar zgomotos. Citeste mai mult pe Vacantierul

Ski in Austria

Biroul de turism Austria Incoming a prezentat ofertele turistice pentru sezonul de iarnă 2012-2013, având ca destinaţii 12 regiuni partenere de pe teritoriul Austriei.
‘Datorită numărului mare de solicitări şi produselor special concepute pentru piaţa din România, ne aşteptăm şi pentru iarna care urmează la o creştere de 10% a oaspeţilor din România’, a declarat, în cadrul evenimentului de prezentare, Hans Wallner, proprietar al Austria Incoming. Compania va promova noul portofoliu de destinaţii printr-un road-show în oraşele Iaşi, Constanţa, Timişoara, Bucureşti şi Cluj, până pe data de 14 septembrie, sub umbrela Austria Incoming fiind evidenţiate 12 dintre cele mai atractive regiuni turistice şi resorturi spa din Austria care au realizat un parteneriat de lucru pe piaţa românească. O noutate pentru acest sezon este parteneriatul pe care Austria Incoming l-a semnat cu Ski Amade, ce vine cu cea mai amplă ofertă de schi din Austria. Faptul că o regiune schi poate fi atractivă nu doar prin numărul de instalaţii de cablu o demonstrează regiunile Alpii Vienezi şi Mostviertel, amplasate în apropiere de Viena, Citeste mai mult pe Presa de turism

Trentino

Era o zi frumoasă de sfârșit de vară când am primit invitația de a participa la prezentarea unor regiuni de schi din Alpi. Inițial n-am înțeles despre ce era vorba. Un workshop, îmi spune un prieten. Fiind vorba despre Alpi și despre schi n-am stat prea mult pe gânduri și am acceptat invitația la Poiana Brașov.
Ajunși la destinație am fost cazați la hotelul Piatra Mare. Un banner imens pe care scria cu litere mari: „IFT (Innovations for Tourism) – EXPOSKI – South Eastern European Schi Exhibition” ne-a întâmpinat chiar la intrare.
Era vorba despre un târg de turism, dar nu unul obișnuit, cu public, ci despre o întâlnire între reprezentanții unor regiuni celebre de schi din Italia, Franța, Austria, cu parteneri est-europeni. Italienii își exprimaseră dorința să facă o prezentare în fața presei, motiv pentru care am fost și noi invitați acolo. Citeste mai mult pe Presa de turism

miercuri, 12 septembrie 2012

SEPTEMBRIE LA KITZSTEINHORN

Câţiva prieteni au hotărât,,la urgenţă”, o ieşire în Austria, în zona Alpilor.Nu eram pregătit pentru o asemenea ieşire dar mai aveam o restanţă de 8 zile de concediu, problemele familiale le-am rezolvat din mers şi mi-am zis că nu merită ratată o asemenea ocazie, mai ales că eram considerat ghidul grupului şi puteam să aleg orice locaţie pentru o perioadă de opt zile,numai munte să fie. O seară de internet a rezolvat traseul, s-au rezolvat şi trei nopţi de cazare la preţuri destul de modeste, dar prognozele meteo mă făceau să cred că voi mai schimba câte ceva, din mers. Citeste mai mult pe Presa de turism

LAUTERBRUNNEN – PRONAOSUL TEMPLULUI DE GHEATA


Pe oricare traseu vei încerca să te  apropii de Interlaken, vara sau iarna, un şir de creste înzăpezite cu piscuri de peste 4000 m altitudine de pe care se prăvălesc gheţari imenşi te atrage.
Intri pe o vale destul de îngustă, împădurită, la început, în lungul căreia curge un râu cu apă de culoare verzulie, ca toate apele de la baza gheţarilor, o cale ferată paralelă cu şoseaua, care atunci când întâlneşte o pantă are montată pe centru încă o şină dinţată, acea cremalieră care ajută trenul să urce sau să coboare.
Aproximativ după trei kilometri, din versantul din stânga apare prima cascadă, apoi următoarea şi…următoarea. Laşi maşina încet, vrei să cauţi o parcare în preajma cascadei să faci o fotografie în care să surprinzi curcubeul din stropii dimineţii, trece pe lângă tine un tren albastru cu cinci sau şase vagoane elegante ale căror geamuri sclipesc de curăţenie, inscripţionate Berner Oberland-Bahn, te surprinde acest  şarpe albastru care se apropie fără nici un zgomot, nu mai este timp de incă o fotografie, că deja a patruns prin pădurea de molid lăsând în urma doar foşnetul cetinilor care se leagănă .
 Intrarea în Lauterbrunnen te surprinde cu vreo  câteva clădiri construite cu mulţi ani în urmă, nelipsita biserică catolică pe al cărei perete citeşti ora exactă pe un ceas solar, o parcare impunătoare în care de fiecare dată erau locuri suficiente şi nelipsita gară . Citeste mai mult pe Presa de turism